DutchEnglishGermanSpanish
DutchEnglishGermanSpanish

Bloembollen

Introductie bloembollen

Wij telen al sinds 1994 lelies voor de bol.
In 2019 zijn er ook gladiolen bij gekomen. Beide teelten worden door de loonwerker geplant en gerooid. Wij onderhouden dan de gewassen. Zodat wij een mooi product kunnen afleveren in november cq. december. De bloembollen worden af land naar onze spoelschuur vervoerd en gewassen in onze spoelerij. Hierna gaan de bloembollen in kisten en worden ze naar onze contractgever gebracht. Hier worden verder verwerkt. Wij telen op dit moment alleen late lelies en gladiolen. Dit sluit mooi aan op het akkerbouw gedeelte van het bedrijf. Eerst aardappels, bieten, zomergerst, mais en uien rooien. En dan komen de bloembollen aan de beurt. Brandts Agro heeft geen eigen soorten en teelt alleen op contract.

Lelies

Eind maart begin april beginnen onze contractgevers met het planten van de leliebollen. Wij zorgen hier voor transport naar het land. Wij frezen het land met een beddenfrees. Na de plantmachine afgesteld te hebben kan het planten beginnen. De plantmachine plant ongeveer 3 ha. per dag. 

Na het planten houdt Albert zich wekelijks bezig met de gewasbescherming. Eind juni groeien er bloemknoppen in de lelies. Deze worden met de kopmachine gekopt en nagekopt met de hand. Doordat de bloem (knop) wordt verwijderd gaat de voeding naar de bol. En wordt hierdoor dikker. In de zomermaanden bij weinig regen moeten de lelies beregend worden. 

In November en December worden de lelies gerooid door de loonwerker. De bloembollen worden per tractor met kipwagens getransporteerd naar onze spoelschuur. Hier worden de bloembollen gespoeld en in kisten klaar gezet voor transport naar onze contractgevers. Waarna bij de contractgevers in de schuur de bloembollen verder verwerkt worden. 

Wij telen alleen lelies op contract. En hebben dus geen eigen teelt.

Gladiolen

De gladiolen worden in mei geplant door onze contractgever. Na het planten gaat Albert het gewas wekelijks verzorgen met onze Horsch spuit. Bij weinig regen in de zomermaanden moet deze bloemen ook beregend worden. In juli worden de gladiolen gekopt. Een paar keer.

Hierdoor gaat er meer voeding naar de bol en wordt de bol dikker. In november worden de bloembollen gerooid door de loonwerker. Wij brengen zelf met onze tractoren en kiepwagen de bollen naar onze spoelschuur. Hier worden ze gespoeld en weer in kisten klaar gezet voor transport.

De kisten gaan dan naar onze contractgever. Hier worden de bloembollen verder verwerkt.

Tagetes

Tagetes ook wel “afrikaantjes” genoemd vroeger. Werd veel in tuinen gezet omdat de konijnen het niet lusten. En daardoor bloeien de bloemen mooi door.

Van Tagetes is bekend dat het een soort biologische grondverschoning is. In de akkerbouw wordt het hiervoor gebruikt. Om aaltjes te doden en de grond hierdoor gezonder te maken.

#biodiversiteit

Nieuwsgierig naar onze werkzaamheden op dit moment ? Volg ons op Facebook en Instagram.