DutchEnglishGermanSpanish
DutchEnglishGermanSpanish

Akkerbouw

Aardappelen

Brandts Agro teelt Zetmeelaardappelen voor AVEBE en EMSLAND STAERKE. Vlokkenaardappelen(halffabricaat) leveren wij aan AVIKO & Emsland Food. Ook verbouwen wij Consumptieaardappelen voor de frites industrie.

Onze aardappelbewaarschuur is door midden gedeeld. Er is opslag voor vlokkenaardappelen en consumptie aardappelen. Jaarlijks wordt er 2500 ton aardappelen in bewaard.

In april na het planten van de lelies beginnen wij met het poten van de aardappels. Dit is meestal klaar in mei. Wij poten de aardappels zelf met onze Grimme pootmachine. En rooien ook zelf met onze Grimme zelfrijdende rooimachine. Als alle aardappelen gepoot zijn begint het onderhoud van het gewas. Dit gebeurt wekelijks tegen onkruid en ziekten met onze Horsch zelfrijdende spuit. Zie gewasbescherming.

In Juni brengen wij de laatste aardappelen uit onze aardappelbewaarschuur naar de fabriek met onze eigen Scania vrachtwagen. Zie Transport.

Uien

In het vroege voorjaar starten wij met het voorbereiden van onze akkers. Begin April worden de uien gezaaid. Het zaaien geschiedt volledig mechanisch om het zaad snel en precies in de grond te krijgen. Het gewas groeit goed hier in Noordoost-Nederland. Onze grond is hier uitermate geschikt voor.

De gewasbescherming van de uienteelt begint na het zaaien van de uien. Dit gebeurt om ziekten en plagen in de uien tegen te gaan.

Het zaaien en rooien gebeurt met behulp van de loonwerker. De rooimachine rooit ze in het zwad. Daarmee wordt bedoeld dat de machine de uien op het land legt. Na het rooien blijven de uien een week op het land liggen om te drogen. Daarna worden ze opgeraapt met een rooimachine. Bij gunstige weersomstandigheden worden de uien daarna af land geleverd in September.

Mais

Niet ieder jaar verbouwen wij zelf Mais. Maar elk jaar ruilen wij grond uit met melkveehouders zodat zij mais kunnen verbouwen op onze grond. 

En wij bij hen op het land bloembollen en aardappelen kunnen telen. Dat is kringlooplandbouw en dus goed voor de biodiversiteit van onze percelen grond. 

De mais wordt in mei gepoot. De maiskneuzer komt in september/ oktober om de mais van het land te halen.

Suikerbieten

Begin April worden de suikerbieten gezaaid. Waarna de gewasbescherming begint. 

Vanaf half september tot half december zijn ze klaar om te rooien. Het zaaien en rooien gebeurt met behulp van de loonwerker. 

De suikerbieten worden pas gerooid vlak voor melding dat we mogen leveren. De bieten worden dan af land geleverd. Bij latere levering worden de bieten afgedekt op het land.

Zomerbrouwgerst

Zomerbrouwgerst wordt gezaaid begin April.

Na het combinen wordt het gerst weggebracht naar Agrifirm. Dat gebeurt in Augustus.

Brouwgerst is een belangrijke grondstof voor de productie van bier.

Nieuwsgierig naar onze werkzaamheden op dit moment ? Volg ons op Facebook en Instagram.